Новият доклад за извършеното от SHARE 2021-2022 г. е публикуван!

 

Преди няколко месеца поех председателството на SHARE-ERIC в много неспокоен момент. Дълбоко съжалявам, че личните срещи не бяха възможни през 2021 г. поради продължаващата пандемия. Краят на пандемията все още не се вижда напълно и се появяват нови кризи в Европа, времената със сигурност не са станали по-малко турбулентни и все още се чувстваме далеч от нормалността.

Dr. Sandro Holzheimer
SHARE-ERIC Chair

„Наистина живеем в неспокойни времена. Пандемията не е приключила и нова ужасна криза ще засегне всички нас след като Русия нахлу в Украйна. SHARE беше започнал проект за събиране на данни в Украйна, но главният изследовател емигрира. SHARE беше започнал и проект за сътрудничество с Русия, като първата вълна от данни беше
събрана, а представянето беше планирано за април тази година. Сега всичко това е отменено. SHARE е част от от приятната и неприятната реалност на нашия свят.“
Prof. Dr. h.c. Axel Börsch-Supan, Ph.D.
Managing Director of SHARE-ERIC
Това са уводните думи на председателя на европейската инфраструктура SHARE ERIC Д-р Сандро Холцхаймер и на генералния директор на SHARE ERIC проф. Аксел Бьорш-Супан за предизвикателствата, които всички ние от SHARE успяхме да преодолеем заедно.
В доклада се прави преглед на научните, оперативните и финансовите резултати от дейността на SHARE през 2021 г. През 2022 г. той се фокусира върху бъдещето на SHARE, като в цяла глава се обяснява всичко около прехода на SHARE и новия му дом: Института SHARE в Берлин. Докладът включва също така последните разработки на проекта SHARE-COVID19 и други иновации. Посочени са актуални примери за това как данните от SHARE са подпомогнали разработването на европейски политики основани на доказателства.
Важността на SHARE се подчертава от факта, че към днешна дата повече от 14 000 изследователи в 76 държави работят с данни от SHARE и са са изготвили повече от 3400 публикации, основани на SHARE.
В България регистрираните ползватели са 81 и ще се увеличават. Броят на публикациите и потребителите се увеличават непрекъснато. През 2021 г. SHARE регистрира средно по една нова публикация всеки ден.
Пълният текст на доклада можете да намерите на този адрес.